Een bankier die filosoof werd en van filosoof bankier

Vanaf medio jaren ’60 heb ik mijn weg gezocht in de internationale financiële wereld, eerst in de city van Londen en daarna in Amsterdam. In 1986 kon ik een begin maken met het oprichten van de London Amsterdam Merchant Bank en nu vier jaar geleden nam ik samen met vier andere ex-collega’s het initiatief om een nieuwe inhoud te geven aan het thema ‘Maatschappelijk bankieren’. Dit initiatief heeft geleid tot de oprichting van vijftien Kredietunies. Meer nieuwe Kredietunies zullen ongetwijfeld volgen. Mijn volgende stap is om mijn aandacht te richten op rentevrij financieren. Dit thema staat in nauw verband met de Islamitische traditie waar rente verboden (haram) is.

De andere weg is die van de filosofie. Van jongs af aan heb ik mij geïnteresseerd in de filosofie van Gurdjieff en Ouspensky en in de ontstaansgeschiedenis van de Christelijke traditie. Jarenlang heb ik leiding gegeven aan de School voor Filosofie in Nederland die in 1961 door mijn moeder werd opgericht. Deze School was onderdeel van een wereldwijde organisatie die praktische filosofie weer nieuw leven heeft ingeblazen: filosofie als discipline bij uitstek om dichter bij jezelf te komen en bij de werkelijkheid van al-omvattendheid. Leon MacLaren was de weergaloze inspiratiebron voor deze filosofie die steeds meer in de richting ging van advaita vedanta zoals uitgelegd door Zijne Heiligheid Shrî Shântânanda Sarasvatî, Shankarâcârya van Jyotir Math (India). 

De laatste jaren kan ik gelukkig deze twee wegen steeds vaker met elkaar verbinden door bruggen te bouwen als het gaat om:

– Rentevrij financieren en Kredietunies
– Advaita vedanta in samenwerking met de SitaRaam tempel in Amsterdam
– de speurtocht naar de studiejaren van Jezus in India

 

Foto’s uit de oude doos
Volg mijn vorderingen in mijn zoektochten op:

twitter facebook linkedin

This article has 1 comments

 1. peter muller Reply

  Geachte heer Van Oyen,

  Heeft u ook meegewerkt aan het blad De Nieuwe Waarheid (hoofdred Reinout Koperdraad) dat een voortzetting (?) was van De Waarheid??
  Ik kan nergens iets over De Nieuwe Waarheid vinden, is het ooit verschenen?
  Ik vraag dat omdat ik geinteresseerd ben in de geschiedenis van De Waarheid/Forum.

  groet
  Peter Muller

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *