Paul G. van Oyen

Geerdinkhof 377

1103RD Amsterdam Zuidoost

E: paul@pvanoyen.nl

M: 0629507484

T: 020 676 0011

twitterfacebooklinkedin

This article has 8 comments

 1. Juliette Reply

  Beste Paul,

  ‘toevallig’ kwam ik laatst jouw vertaling van de Vivekacudamani tegen…waar ik heel enthousiast van werd.
  Dat bracht mij ertoe om nog eens het Maria Magdalena evangelie ter hand te nemen..
  ik was erg geraakt om te voelen hoe ik nu regels kon doorgronden, die tot nu toe niet gehoord konden worden,
  kortom ik dacht tijd voor een kopje thee…ben ook benieuwd hoe het jou is vergaan, de afgelopen tijd. Al opgelost..??
  Op de woensdag ben ik altijd vrij, maar een afspraak na 13.00 u (behalve op vrijdag) kan altijd…
  Lieve groet
  Juliette Richter (vh Elskamp)

  • Paul van Oyen Reply

   Dag Juliette,
   Ik hoop dat je het goed maakt sinds de laatste keer dat we elkaar spraken. Inmiddels is mijn vertaling met commentaar van de Bhagavad Gita ook gepubliceerd.
   m.vr.gr.
   Paul van Oyen

 2. Michiel Koperdraat Reply

  Há Paul, hopelijk gaat het je goed.
  Vraag: kan jouw ‘kopje thee’ ook telefonisch geschieden?
  Dat hoor ik graag van je, bedankt.

  • Paul van Oyen Reply

   Dat wordt dan een virtueel en digitaal kopje thee. Ik zou zeggen: laten we het maar proberen. Wordt dit een nieuw en virtueel genotsmiddel?

 3. Claudia Hoekx Reply

  Geachte heer Paul van Oyen,

  Mijn naam is Claudia Hoekx en ik doe promotieonderzoek naar het Enneagrammodel in Nederland. Ik heb verschillende Enneagramcoaches en managers geïnterviewd. Een van de interviewees wees mij op u, (natuurlijk WJvdW). Graag wil ik een kopje thee komen drinken om u te interviewen. De dissertatie is wel al zo goed als klaar, maar het lijkt me op een of ander manier een must niet aan u voorbij te gaan als Enneagram deskundige. Lijkt u dit ook een geweldig leuk plan en bovenal geweldig initiatief? Ik woon in Nijmegen, kom met de trein en mijn voorkeur gaat daarom uit naar een tijdstip vanaf het begin van de middag. Graag hoor ik van u of u instemt met dit voorstel.

  Mijn mobiele nr is: 06 233 600 48.

  Hartelijke groet,

  Claudia Hoekx

  • Paul van Oyen Reply

   Dag Claudia,
   Wat verlaat reageer ik op jouw opmerking op de website want we hebben elkaar inmiddels ontmoet en gesproken.
   Veel succes met het verdedigen van jouw proefschtift.
   m.vr.gr.
   Paul van Oyen

 4. Mark Reply

  Geachte heer van Oyen,

  Mag ik een citaat gebruiken uit: De vergeten jaren van Jezus in India en in Tibet, het evangelie van Issa (2010), isbn 978-90-76392-44 – 8
  Hoofdstuk 14, regel 5 en 6.
  Ik heb een vermoeden dat toch enige waarheid steekt in deze zinnen. Het vermoeden is dat het lichaam van Jezus inderdaad aan zijn bloedverwanten is meegegeven nadat Jozef van Arimathea met Nicodemus het (voorlopig?) begraven had. Mijn redenering is eenvoudig: de moeder van Jezus stond aan het kruis samen met de geliefde leerling. Jezus zei: zie daar je moeder, zie daar je zoon. Als de soldaten inderdaad dachten dat die man familie was, zou moeder Maria haar zoon krijgen. Dat komt overeen met de piëta die we overal zien. Moeder Maria is geheel buiten beeld in het Paasgebeuren. Er zaten 2 engelen in het graf links en rechts waar Jezus gelegen heeft. Dat zijn vermoedelijke Johannes en Jakobus geweest, hun moeder (Maria van Jakobus) vroeg aan Jezus of hun zonen links en rechts naast hem mochten zitten als hij koning zou worden (of in zijn koninkrijk aangekomen). Maria van Jakobus kan de tante geweest zijn van Jezus en dus familie.
  Ik denk dat Jezus wakker geworden is, biologisch is het mogelijk. Zuurstoftekort in het bloed kan een soort winterslaap veroorzaken. Je hebt dan wel veel mazzel.
  Er is een voorbeeld bekend van een jongen die in een ijskoude beek viel, een uur lang geen teken van leven gaf, maar daarna toch succesvol is gereanimeerd.
  Omdat Jozef van Arimathea een lid was van de Joodse raad was het lichaam van Jezus niet veilig voor de Joodse raad. Dat zal men (de familie van Jezus?) wel beseft hebben

  Vonden de soldaten van Pilatus het lichaam van Jezus?
  Voor deze soldaten was er een wacht van de Joodse overheid, in het evangelie van Petrus staat dat 2 mannen een derde meenamen. (zie het grote boek der apocriefen van Jacob Slavenburg)
  Dus vonden de soldaten van Pilatus het lichaam niet. Er staat ook niet dat ze het daadwerkelijk vonden.

  Ook in het evangelie van Issa is niet precies duidelijk wat er gebeurde. De menigte zal niet meteen op de hoogte gesteld zijn van het gebeurde, want de vrouwen bij het graf werden eerst niet geloofd, en ook Maria Magdalena had er moeite mee volgens het evangelie van Johannes. De menigte kwam ook pas na de familie aan de beurt om het graf te bezoeken?

  Wilt u mij een e-mail sturen?

  • Paul van Oyen Reply

   Dag Mark,
   Er is het nodige gepubliceerd over het overleven van Jezus van de kruisiging.
   Het meest bekende boek is dat van Holger Kersten: Jesus lived in India. Dat boek is nog steeds verkrijgbaar.
   Er was ooit een Nederlandse vertaling beschikbaar bij Ankh Hermes maar dat is bij mijn weten uitverkocht.

   Ik volg vooral de lijn van de Indiase filosofie en van de Indiase traditie waarin het als onmogelijk wordt beschouwd dat hele bijzondere mensen (zoals Jezus) zomaar ter dood kunnen worden veroordeeld en ter dood gebracht.
   Het idee is dat deze bijzondere mensen de regie in handen hebben en niet de andere spelers die niet meer dan poppetjes zijn in een veel groter spel. Als hun tijd is gekomen, gaan zij. Als hun tijd nog niet is gekomen, gaan zij niet.
   Voor Jezus was zijn tijd nog niet gekomen ‘want hij had nog andere schapen om te hoeden’. Dus overleefde hij de kruisiging en keerde toen terug naar India waar hij nog 4 of 5 decennia lang leefde in een klooster of ashram ergens in de Himalayas. Dit wordt bevestigd door een passage uit de Bhavishya Purana. (Zie bijlage).

   Hij werd vermoedelijk weer ‘opgekalefaterd’ door de Therapeutae die een Egyptische stroming vormden binnen de de traditie van de Essenen. De Therapeutae stonden bekend om hun medische kennis.
   Waarschijnlijk ging Jezus bij de kruisiging in een soort coma of in een staat waarin de ademhaling ophield. Die staat is welbekend bij zeer geavanceerde yogi’s. Binnen de Indiase traditie zijn er diverse voorbeelden van te geven van mensen (yogi’s) die een schijndood konden aannemen.

   Ik hoop met mijn opmerkingen bij te dragen aan jouw meningsvorming.
   m.vr.gr.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *