Villa Sophia Rondbrief
December 2017

Onze emoties

Wie emotioneel ontwikkeld is, zal meestal vanuit het hart functioneren. Het hart en onze emoties zijn met veel meer energie opgeladen dan wanneer we met ons hoofd bezig zijn. Maar de keerzijde van deze hoogwaardige energie en de snelheid waarmee emotionele energie werkt, is dat deze opstelling gemakkelijk ten koste gaat van onze innerlijke stilte en onze stabiliteit. Het hart (emoties) werkt nu eenmaal zoveel sneller dan ons hoofd en voordat we tijd hebben gehad om na te denken flappen we er al van alles uit. Vaak is er geen lijn in te ontdekken en voeren chaos en grilligheid de boventoon. Als stabiliteit niet uitkristalliseert dan is het heel gemakkelijk dat we onze kostbare energie verspillen in bezigheden die niet bepaald nuttig zijn. Dan is de kans groot dat we alles wat we hebben, verliezen. Dat leidt tot spirituele onttakeling.

Als we onze reserves willen aanvullen en kracht willen putten uit de beperkt beschikbare energie, dan is het beslist noodzakelijk om diep in onze eigen substantie door te dringen. Hetzelfde geldt bij het boogschieten. Als we een pijl willen afschieten, is het nodig om de boog te spannen door de boogpees naar achteren te trekken. Hoe verder de pees naar achteren wordt getrokken, hoe verder de pijl zal gaan. Zo is het ook gesteld met het emotionele aspect in ons leven.  Alle emotionele energie is slechts beperkt beschikbaar maar kan onbeperkt worden als we tot inkeer komen en naar binnen gaan. Dit terugtrekken betekent een inkeer in sattva (helderheid) waardoor rajas (‘altijd bezig zijn’) zijn greep op het systeem verliest en ruimte maakt.

Hoe dieper we in onze eigen substantie doordringen hoe meer we met compassie en genegenheid naar buiten kunnen treden en ook hoe besluitvaster we worden. Deze innerlijke stabiliteit die gedragen wordt door liefde en compassie breidt zich eerst uit over ons hele innerlijk en vervolgens over het gezin en de familie, dan onder collega’s en onder de mensen in het algemeen en over de hele wereld. Om zelf ruimer te worden zal de wereld waarin we leven groter moeten worden.  Daarvoor is meer liefde nodig anders blijven we altijd beperkt en blijven we hangen in ‘privé’.

Mensen met een actief emotioneel centrum hebben de neiging om zich heel impulsief in een bepaalde bezigheid te storten als ze door een bepaald idee gegrepen worden. Zij handelen en reageren met de nodige passie en worden al heel snel enthousiast en vol vuur om vervolgens meteen aan de slag te gaan. Dit geldt zeker voor jonge mensen. Maar omdat de beschikbare energie niet onbeperkt is, zal die energie op deze gepassioneerde wijze heel snel worden opgebrand. Als die energie dan niet wordt aangevuld, dat wil zeggen als we geen nieuwe energie opwekken in ons innerlijk, dan zal al spoedig alle energie opgebruikt zijn. Het alternatief is dus om niet alleen onze energie te besteden maar ook nieuwe energie op te wekken zodat onze handelingen en acties natuurlijk blijven, in evenwicht en daardoor constant. Om de energie aan te vullen, zullen we naar binnen moeten gaan. Het is van groot belang dat we leren om de tomeloze uitbarsting van emotionele energie onder beheersing te brengen door toepassing van bewuste zelfkennis. Alleen dan zullen onze handelingen werkelijk effectief worden.

 

Paul van Oyen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *